Voeding en Tuinbouw

Zo’n 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. Voedselproductie vraagt dus veel van onze mooie aarde. Duurzamer én gezonder eten kunnen absoluut hand in hand gaan. Door je voeding zo bewust mogelijk te kiezen kan dit zomaar resulteren in de helft van de milieudruk van ons eten.

Een aantal tips om duurzamer, goedkoper én gezonder te eten van Lansingerland Samen Duurzaam:

  • Wees voorzichtig met de hoeveelheden, we zijn geneigd teveel eten te kopen en klaar te maken. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 2 miljard kilo eten verspild.  Dit komt neer op 47 kilo per persoon, omgerekend met een waarde van ruim €150,-. Van zuivel en brood wordt het meest onnodig weggegooid. Wat kun je doen: minder kopen, op maat koken, restjes invriezen of creatief hergebruiken en een niet te grote voorraad hanteren. Ben je bijvoorbeeld gewend om op gevoel de hoeveelheden af te meten? Probeer dan eens het gratis eetmaatje van het Voedingscentrum. 
              www.voedingscentrum.nl
 
  • Creatief hergebruik van voedsel kan door de ingrediënten bijvoorbeeld in Google in te typen. Er komen altijd leuke recepten boven. Ook kun je een app van het Voedingscentrum installeren om bijvoorbeeld slim te koken. 
              www.voedingscentrum.nl
 
  • Daarnaast zijn er (lokale) initiatieven zoals het No Waste Diner of het Bijna-Waste-Geweest-festival waarbij afgekeurde groenten worden verkocht.
 
  • Ook helpt het om minder (vaak) te kiezen voor vlees en kaas. Dit geeft een lagere milieubelasting. Vlees eten heeft het meeste impact op ons milieu. Hoe ziet de toekomst eruit? Gaan we massaal wennen aan kweekvlees, insecten of algen eten? In de supermarkt liggen nu al insectenburgers en eigenlijk smaken ze gewoon heel goed. Durf jij het aan? Ook in Lansingerland wordt hard gewerkt aan bewustwording voor gezonde én duurzame voeding onder de bewoners door bijvoorbeeld Mijn Voedingspraktijk (www.mijnvoedingspraktijk.nl) in Lansingerland.
 
  • Kies dus voor meer groente en plantaardige eiwitten. Hier schuilt tevens de gezondheidswinst, namelijk een beperking van verzadigde vetten en zout. Tegelijkertijd verhoog je de hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen in je voeding. Helemaal mooi als het lukt om zoveel mogelijk lokale producten te kopen. Benieuwd hoe je dit kunt aanpakken? Meld je aan via www.mijnvoedingspraktijk.nl voor een persoonlijk advies.
 
  • Tevens is het advies om 1 portie (vette) vis per week te eten, in plaats van 2 porties. Hiermee houdt de Schijf van Vijf ook rekening met onze mondiale visstand. Duurzame vissoorten zijn te herkennen aan het MSC-keurmerk voor wilde of ASC-keurmerk voor kweekvis. Of kijk eens op de Viswijzer. 
              www.goedevis.nl
 
Tuinbouw

Een van de belangrijkste sectoren in onze gemeente is de tuinbouw en die is volop in beweging. Het doel van Lansingerland Samen Duurzaam is dan ook u te informeren over wat er allemaal gebeurd als het gaat om de verduurzaming van de tuinbouw.  Wij zullen verschillende telers en ondernemers in de gemeente bezoeken om te achterhalen wat hun belangrijkste drijfveer is als het gaat om duurzaamheid.