Ruilen en Delen

Je ziet het steeds meer om je heen. Het lijkt wel of er steeds meer (lokaal) geruild en gedeeld wordt. En dat is maar goed ook, we hebben vaak zoveel spullen in huis die we niet of nauwelijks gebruiken. Een ander kan hier weer plezier van hebben. Bovendien zie je zelfs mooie vriendschappen ontstaan wanneer er wordt geruild of gedeeld, heel waardevol; een mooi voorbeeld van ‘sociale duurzaamheid’ die we op Lansingerland Samen Duurzaam graag met jullie delen. 

Interview met Monique
Monique Sophia de Jong is oprichtster van populaire Facebookgroep ‘producten ruilen en weggeven in Lansingerland’. Op deze manier krijgen producten een ‘tweede’ (of volgend) leven. Als veel mensen dit doen, kunnen we langer met dezelfde spullen doen en zou er een minder grote behoefte zijn aan nieuwe spullen.

Enkele vragen aan de oprichtster van deze ruilgroep in Lansingerland:

Wie is Monique? Vanaf mijn jonge jaren ging ik vrijwel wekelijks met mijn ouders naar de Rotterdamse markt. Het struinen over de markt, speuren naar spulletjes en kijken naar de dieren (die er destijds nog verkocht werden) was erg leuk. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Ik schreef op mijn blog hier in 2016 al eens een mooi stuk over.

Wat was je motivatie om deze groep op te richten? Iedereen kent dat gevoel wel. Je ruimt een kamer op en heb spullen die je niet meer gebruikt maar té goed zijn om in de afvalcontainer te gooien. Ik bracht het wel naar de kringloopwinkel maar hoorde via via dat er in diverse streken “ruilgroepen” waren op facebook. Zo ontstond mijn idee om er iets mee te doen, want een ander zou ik hier wel heel blij mee kunnen maken. Er zijn genoeg mensen die zich niet altijd van alles kunnen permitteren om accessoires aan te schaffen terwijl er genoeg mensen spullen weggooien die een 2e leven verdienen. Ik bedacht me verder geen moment en startte het op, dat was 22 september 2013. Na 3 maanden was er totaal geen animo... Momenteel zijn er 7225 leden......!

Zijn er veel onderlinge vriendschappen ontstaan in de groep dat je weet? Ja, dat hoor ik wel. Ik heb ook aardig wat mensen leren kennen en ook vaste adresjes waar ik wat ruil.

Waarom zou je inwoners van Lansingerland aanraden lid te worden van deze groep?

  • je gunt een ander ook iets bruikbaars, zeker mensen met de “kleinere beurs”
  • om je huis te “ontspullen”
  • mooie, leuke en bruikbare spullen aanschaffen voor soms echt een appel en een ei
  • geven geeft een goed gevoel

Ruil- en doorgeefinitiatieven uit Lansingerland:

Landelijke initiatieven:

 

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen 

Door Willemien Trompert - Lavooij
 
Leen jij ook weleens een boek van een vriend(-in) of gereedschap van de buren? Koop jij ook wel eens iets tweedehands; speelgoed, een fiets of iets anders? Zelf houd ik erg van ruilen, doorgeven en hergebruik van spullen en materialen. Ik heb veel moeite met weggooien. Vaak kun je er andere mensen nog plezier mee doen. Bovendien voorkom je dat de afvalberg groter wordt. Ook bespaar je op deze manier water en energie, want voor het produceren én opruimen van spullen is vaak veel water en energie nodig. 
 
In Lansingerland wordt er steeds meer (lokaal) geruild en gedeeld. Het bewonersplatform Lansingerland Samen Duurzaam besteedt daarom ook aandacht aan het thema ‘Ruilen en Delen’ en ‘deelt’ graag tips. Er zijn in onze gemeente veel ruil- en deelgroepen actief via Facebook. Je kunt natuurlijk ook terecht bij één van de kringloopwinkels. Op zoek naar tweedehands speelgoed? Spelotheek ‘De Speelhut’ in Berkel houdt een voorjaarsbeurs op zaterdag 10 maart.
 
Heb je nieuwe kleding nodig? Uit eigen ervaring weet ik dat ruilen of doorgeven van kleding met familie of vrienden erg leuk is. Koop je liever tóch iets nieuws? Realiseer je dan wel dat er voor de productie van 1 kg katoen gemiddeld 8.000 liter water nodig is. Kies in ieder geval voor duurzame kleding: kiesduurzamemode.nu. Er zitten ook (web-)winkels tussen die kleding van gerecyclede PET-flessen verkopen of waarbij je spijkerbroeken kunt leasen.  
 
Door het ruilen en delen voorkomen we dat we dingen weggooien, want je hoeft spullen niet (meteen) in de vuilnisbak te doen als je er op uitgekeken bent. En als spullen kapot zijn, kun je bovendien ook terecht bij een Repair Cafe. Er zijn geluiden dat er mogelijk ook eentje in Lansingerland komt. Is het materiaal echt niet meer te repareren? Scheidt je afval dan zo goed als je kunt, want afval scheiden loont. Waardevolle materialen die in het afval zitten kunnen hergebruikt worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. 
 
Kortom: delen is het nieuwe vermenigvuldigen! Heb jij nog goede ideeën of denk, doe en deel jij graag ook mee? Welkom!