Over ons

Over ons

Stefan van den Helder

Klimaatverandering, duurzaamheid en energietransitie zijn een aantal van de termen waar je de laatste tijd niet omheen kunt. Je hoeft de krant maar open te slaan of je leest erover. Veelal artikelen die lastig te lezen zijn en elkaar in sommige gevallen zelfs tegen spreken. Als 33 jarige vader van een jong gezin, woonachtig in een gemeente die in de laatste jaren sterk is gegroeid, is het voor mij zo nu en dan onduidelijk wat deze termen nu allemaal betekenen. Tijdens een rondreis met mijn gezin door Canada kreeg dit voor mij echter veel meer betekenis.  

Tussen Banff en Jasper loopt de Icefields Parkway. Een prachtige weg door het hart van de Canadese Rocky Mountains die wordt begrensd door enorme bergen met adembenemende witte toppen. Een deel van die witte toppen worden gevormd door de Colombia Icefields, dat met 325 vierkante kilometer de grootste plak landijs van de Rocky Mountains is. 

Vanaf de hoofdweg naar de voet van het ijs rij je langs kleine bordjes die aangeven waar de voet van het ijs zich in een bepaald jaar bevond. Het ging terug tot begin 1900. De afstand tussen het eerste bordje en de voet van de gletsjer bedraagt ongeveer 1,5 kilometer. Dat was voor mij een keiharde en feitelijke bevestiging dat de wereld waarin we leven aan het veranderen is. Later ben ik opzoek gegaan naar meer informatie waarbij ik erachter kwam dat het volume van het ijs met 30% per 100 jaar afneemt waardoor het, als het zo doorgaat, over ongeveer 300 jaar volledig is verdwenen!

In die laatste zin zit in de woorden ‘als het zo doorgaat’ de reden om mij in mijn werk als adviseur en projectleider watermanagement in te zetten voor duurzame, leefbare en adaptieve leefomgeving. Het was de Canadeese ijshockeyspeler Wayne Gretzky die zei ‘You need to be where the puck is going, not where it is now’. Mijn interpretatie daarvan is dat we nu al na moeten gaan denken over hoe onze leefomgeving er in de toekomst uit gaat zien en daar ook naar moeten handelen. Daarin hebben we als burgers ook een verantwoordelijkheid en ik ben daarom blij dat ik mij als inwoner van Berkel en Rodenrijs, samen met ander enthousiaste inwoners van Lansingerland, hiervoor in kan zetten. 

Sandy Rijs - van Antwerpen
 

De laatste jaren ben ik steeds op zoek geweest naar wat goed doen voor mij betekent en steeds kom ik uit op dat ik gelukkig word van het groen om mij heen. Ik wil me graag inzetten om het mooie dat we nu hebben in Lansingerland te behouden en waar mogelijk uit te breiden, zodat een ieder kan genieten en leren van de natuur.

Als dochter van bloemenkwekers hebben planten me altijd gefascineerd. Hoe groeien planten, wat hebben zij nodig en wat is hun invloed op het ecosysteem. Allemaal vragen waar ik steeds een beter antwoord op vind. De natuur zorgt voor zichzelf, daar heeft de natuur de mens helemaal niet voor nodig. Wij denken soms dat we alle antwoorden hebben, maar er zijn in de natuur nog steeds heel veel vragen onbeantwoord, dat vind ik mooi. Ik hoop dat ik als lid van Lansingerland Samen Duurzaam een steentje kan bijdragen aan een groen en duurzaam Lansingerland.

Willemien Trompert - Lavooij

Continu bij alles wat je doet, 'duurzaam' bezig zijn, lukt dat jou? In een wereld waarin gemak de mens dient en tijd schaars lijkt, ben ik zelf ook niet altijd geneigd de meest duurzame keuze te maken. Wel zie ik het als een uitdaging en voel ik me verantwoordelijk om zo bewust mogelijk te leven. Het zijn soms kleine stapjes…

Om deze stapjes te kunnen zetten, helpt het mij wel om hier in het dagelijks leven aan herinnerend te worden en handige tips aangereikt te krijgen. Wat mij vooral stimuleert zijn de enthousiaste ervaringen en initiatieven van anderen. En dat is precies wat we hier delen op dit platform. Ik hoop én verwacht dat dit platform zowel de inwoners, ondernemers, maatschappelijk organisaties én de gemeente van Lansingerland zelf inspireert en stimuleert om gemakkelijker duurzame keuzes te maken. Dit is niet alleen goed voor onszelf, ook voor de mensen in Derde Wereldlanden. Het is nú belangrijk én voor de toekomstige generaties.

In de zomer van 2016 ben ik bovendien als duurzaam ondernemer gestart (www.mvodomino.nl ). Naast het geven van praktische tips voor een duurzamere levensstijl ondersteun en adviseer ik ook (gemeentelijke) organisaties met het vergroten van de zichtbaarheid van hun duurzame activiteiten.

Martine van der Post

Ik zag het levenslicht tijdens de oliecrisis. De avond voor een autoloze zondag. Ik groeide op in Uithoorn, waar door toedoen van een chemische fabriek zo nu en dan de vissen ondersteboven in de sloot dreven. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt als kind. Ook kan ik mij nog goed de zure regen problematiek herinneren van de jaren tachtig. Wij waren thuis altijd erg zuinig op alles, wanneer iets nog gerepareerd kon worden werd het bewaard. Ook eten werd nooit weggegooid. In de winter werd de temperatuur in de woonkamer rond de 19 graden gehouden en we hadden brommende jampotten als lampen. 

Eenmaal in Delft waar ik werktuigbouwkunde ging studeren,  werd ik zelf steeds handiger in het repareren van van alles en nog wat. Uiteraard was dit meestal uit financiële noodzaak, maar vaak ook omdat het toch al kapot was. In het ergste geval gooiden we het alsnog weg. 

Afgestudeerd en wel ben ik terecht gekomen in de multinational-wereld. Een plek waar veel van mijn studiegenoten heen zijn gegaan. Ik heb het naar mijn zin gehad, maar toch knaagde er iets. Zeker na de geboorte van de oudste in 2004 begon mij steeds duidelijker te worden, dat een carriëre tot ‘topmanager’ niet mijn lotsbestemming was. Na een uitzending van VPRO’s Tegenlicht in 2006 over Cradle to Cradle, wist ik wat mij te doen stond. Ik wilde mijn kennis en ervaring inzetten om minder energie te verbruiken. Eind 2008 durfde ik de knoop door te hakken en heb ik PostFossil B.V. opgericht. Ik heb ondertussen voor veel tankopslagbedrijven energieplannen en verwarmingssystemen mogen maken/ontwerpen. Om ook de privacy bewuste consument real-time inzicht in zijn energieverbruik hebben we eind 2011 de door mijn man ontwikkelde YouLess gelanceerd. Daar zijn er ondertussen wereldwijd duizenden van geïnstalleerd om hun eigenaars inzicht te verschaffen waar ze op kunnen besparen. Hiernaast werk ik op de Hogeschool Rotterdam. 

Ik vind het leuk om uit te leggen, natuurlijk doorspekt met berekeningen, maar mijn doel is wel om het begrijpelijk te houden. Dat is wat ik wil doen op dit platform. Ik neem je mee in de wereld van energie en wonen en laat je zien hoe wij in ons vierpersoons huishouden naar een energierekening van 50€ per maand zijn gegaan.

Veronique Corjanus

De aarde geeft mij veel dus wil ik graag iets terug doen. De aarde heeft het ook af en toe moeilijk. Dan heb ik het ook moeilijk. Ik probeer dan te kiezen voor bewustwording. Die bewustwording laat mij zien dat de aarde respect, zorg en aandacht nodig heeft. 

Bewust worden en zorgen voor de aarde doe ik graag samen met kinderen. Zij dragen een belofte bij zich die laat zien dat, met wat aandacht, het wel goed komt met de aarde. Duurzaam onderwijs aan kinderen is nodig en vooral leuk. Vanaf 2004 ben ik werkzaam in het basisonderwijs als juf. Daarnaast heb ik een eigen bedrijfje in aandachttraining voor kinderen. De aandachttraining is voor mij een onderdeel van duurzaam onderwijs. Deze training past in het onderwijs van vandaag dat voorbereid op het zelfstandig burgerschap van de toekomst. Als je elk moment kunt leven met alle aandacht dan zul je zien wat jij nodig hebt om gelukkig te worden, inclusief de aarde met alles daarop.

Een tip als je aan de slag gaat met natuur-en milieuedcatie; laat kinderen zien hoe mooi de natuur is  en geef ze een handelingsperspectief. Kinderen willen graag in actie komen om de wereld mooier te maken maar dat moet wel haalbaar zijn voor een kind. 

Michaël Wilde

Mijn naam is Michaël Wilde en ik woon met heel veel plezier in Berkel en Rodenrijs. Al sinds 2010 ben ik werkzaam in de fascinerende wereld van de duurzaamheid waar ik communicatie en duurzaamheidsmanager ben bij Eosta (verse biologische producten).  In deze periode heb ik geleerd hoe veelomvattend het begrip duurzaamheid is en hoe belangrijk het dan ook is om er hap klare, concrete brokken van te maken.  Daarnaast ben ik gaan inzien hoe belangrijk het is niet alleen duurzame initiatieven te ontplooien maar hier ook over te communiceren.  Dat werkt motiverend (je bent niet de enige druppel op die gloeiende plaat) en die communicatie zorgt bovendien voor interessante en nuttige verbindingen tussen partijen waardoor weer mooie nieuwe ontwikkelingen plaats vinden.  


Stichting Lansingerland Samen Duurzaam                                                                                                                                               Email: info@lansingerlandsamenduurzaam.nl                                                                         KvK: 74378104                                                                                                                                         Fiscaal nummer: 8597.73.043