Over ons

Over ons

Bas van der Ham

Duurzaamheid is voor mij vooral zuinig omgaan met de materialen die we hebben op onze planeet. Kort gezegd doe ik dit door waarde te zien in dingen die anderen als afval zien en dit opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld door dingen te repareren, door zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te verbruiken en door spullen te delen die ik niet vaak gebruik.

Het begon al toen ik vroeger iets aan het maken was bij mijn ouders in de schuur. Ik keek wat we hadden liggen en probeerde daar zover mogelijk mee te komen. Ik dacht dat dit een gekke hobby was van mij. Mijn vrienden wilden altijd de nieuwste producten hebben en zagen het gemak van kopen. Ik vond het juist een uitdaging om goede gebruikte spullen te vinden of om iets op te knappen. Hoe ouder ik werd en hoe meer ik van de wereld zag, hoe meer ik me ging verbazen over de hoeveel materiaal we als mensen in gebouwen, schepen, auto's en andere producten hebben gestopt.

Na mijn afstuderen als industrieel product ontwerper wist ik niet wat voor soort producten ik precies wilde gaan ontwerpen. Al snel heb ik kennis gemaakt met de circulaire economie via Blue city Rotterdam (www.bluecity.nl). In dit voormalige zwembad zitten allerlei ondernemers die alleen maar dingen maken uit reststromen (wat voor anderen afval is) of materialen die uit de natuur komen en hernieuwbaar zijn (bio based). Dit inspireerde me om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Onderwerpen waar ik me in mijn werk en prive leven mee bezig houdt zijn: 
Wonen, Duurzaam bouwen, Bestaande bouw herwaarderen, Bewust consumeren, Producten repareren en zelf maken, Mobiliteit en spullen delen.

Leef slimmer, zuiniger en leuker en geef de aarde door. 

Hopelijk heb ik jullie wat inzicht gegeven in hoe ik duurzaam probeer te leven en zo zorg dat de aarde niet uitgeput raakt. Zelf vind ik het uitdagend, leerzaam en leuk om mijn spullen te repareren, hergebruiken en te delen. Ik geloof dat ik het niet alleen voor de aarde en de volgende generatie doe, ik vind dat ik er zelf enorm veel van leer. Ik leer leuke mensen kennen met wie ik dat samen doe en bovendien levert ook veel leefruimte op.
 

Sandy Rijs - van Antwerpen

De laatste jaren ben ik steeds op zoek geweest naar wat goed doen voor mij betekent en steeds kom ik uit op dat ik gelukkig word van het groen om mij heen. Ik wil me graag inzetten om het mooie dat we nu hebben in Lansingerland te behouden en waar mogelijk uit te breiden, zodat een ieder kan genieten en leren van de natuur.

Als dochter van bloemenkwekers hebben planten me altijd gefascineerd. Hoe groeien planten, wat hebben zij nodig en wat is hun invloed op het ecosysteem. Allemaal vragen waar ik steeds een beter antwoord op vind. De natuur zorgt voor zichzelf, daar heeft de natuur de mens helemaal niet voor nodig. Wij denken soms dat we alle antwoorden hebben, maar er zijn in de natuur nog steeds heel veel vragen onbeantwoord, dat vind ik mooi. Ik hoop dat ik als lid van Lansingerland Samen Duurzaam een steentje kan bijdragen aan een groen en duurzaam Lansingerland.

Willemien Trompert - Lavooij

Continu bij alles wat je doet, 'duurzaam' bezig zijn, lukt dat jou? In een wereld waarin gemak de mens dient en tijd schaars lijkt, ben ik zelf ook niet altijd geneigd de meest duurzame keuze te maken. Wel zie ik het als een uitdaging en voel ik me verantwoordelijk om zo bewust mogelijk te leven. Het zijn soms kleine stapjes…

Om deze stapjes te kunnen zetten, helpt het mij wel om hier in het dagelijks leven aan herinnerend te worden en handige tips aangereikt te krijgen. Wat mij vooral stimuleert zijn de enthousiaste ervaringen en initiatieven van anderen. En dat is precies wat we hier delen op dit platform. Ik hoop én verwacht dat dit platform zowel de inwoners, ondernemers, maatschappelijk organisaties én de gemeente van Lansingerland zelf inspireert en stimuleert om gemakkelijker duurzame keuzes te maken. Dit is niet alleen goed voor onszelf, ook voor de mensen in Derde Wereldlanden. Het is nú belangrijk én voor de toekomstige generaties.

In de zomer van 2016 ben ik bovendien als duurzaam ondernemer gestart (www.mvodomino.nl ). Naast het geven van praktische tips voor een duurzamere levensstijl ondersteun en adviseer ik ook (gemeentelijke) organisaties met het vergroten van de zichtbaarheid van hun duurzame activiteiten.

Martine van der Post

Ik zag het levenslicht tijdens de oliecrisis. De avond voor een autoloze zondag. Ik groeide op in Uithoorn, waar door toedoen van een chemische fabriek zo nu en dan de vissen ondersteboven in de sloot dreven. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt als kind. Ook kan ik mij nog goed de zure regen problematiek herinneren van de jaren tachtig. Wij waren thuis altijd erg zuinig op alles, wanneer iets nog gerepareerd kon worden werd het bewaard. Ook eten werd nooit weggegooid. In de winter werd de temperatuur in de woonkamer rond de 19 graden gehouden en we hadden brommende jampotten als lampen. 

Eenmaal in Delft waar ik werktuigbouwkunde ging studeren,  werd ik zelf steeds handiger in het repareren van van alles en nog wat. Uiteraard was dit meestal uit financiële noodzaak, maar vaak ook omdat het toch al kapot was. In het ergste geval gooiden we het alsnog weg. 

Afgestudeerd en wel ben ik terecht gekomen in de multinational-wereld. Een plek waar veel van mijn studiegenoten heen zijn gegaan. Ik heb het naar mijn zin gehad, maar toch knaagde er iets. Zeker na de geboorte van de oudste in 2004 begon mij steeds duidelijker te worden, dat een carriëre tot ‘topmanager’ niet mijn lotsbestemming was. Na een uitzending van VPRO’s Tegenlicht in 2006 over Cradle to Cradle, wist ik wat mij te doen stond. Ik wilde mijn kennis en ervaring inzetten om minder energie te verbruiken. Eind 2008 durfde ik de knoop door te hakken en heb ik PostFossil B.V. opgericht. Ik heb ondertussen voor veel tankopslagbedrijven energieplannen en verwarmingssystemen mogen maken/ontwerpen. Om ook de privacy bewuste consument real-time inzicht in zijn energieverbruik hebben we eind 2011 de door mijn man ontwikkelde YouLess gelanceerd. Daar zijn er ondertussen wereldwijd duizenden van geïnstalleerd om hun eigenaars inzicht te verschaffen waar ze op kunnen besparen. Hiernaast werk ik op de Hogeschool Rotterdam. 

Ik vind het leuk om uit te leggen, natuurlijk doorspekt met berekeningen, maar mijn doel is wel om het begrijpelijk te houden. Dat is wat ik wil doen op dit platform. Ik neem je mee in de wereld van energie en wonen en laat je zien hoe wij in ons vierpersoons huishouden naar een energierekening van 50€ per maand zijn gegaan.

Veronique Corjanus

De aarde geeft mij veel dus wil ik graag iets terug doen. De aarde heeft het ook af en toe moeilijk. Dan heb ik het ook moeilijk. Ik probeer dan te kiezen voor bewustwording. Die bewustwording laat mij zien dat de aarde respect, zorg en aandacht nodig heeft. 

Bewust worden en zorgen voor de aarde doe ik graag samen met kinderen. Zij dragen een belofte bij zich die laat zien dat, met wat aandacht, het wel goed komt met de aarde. Duurzaam onderwijs aan kinderen is nodig en vooral leuk. Vanaf 2004 ben ik werkzaam in het basisonderwijs als juf. Daarnaast heb ik een eigen bedrijfje in aandachttraining voor kinderen. De aandachttraining is voor mij een onderdeel van duurzaam onderwijs. Deze training past in het onderwijs van vandaag dat voorbereid op het zelfstandig burgerschap van de toekomst. Als je elk moment kunt leven met alle aandacht dan zul je zien wat jij nodig hebt om gelukkig te worden, inclusief de aarde met alles daarop.

Een tip als je aan de slag gaat met natuur-en milieuedcatie; laat kinderen zien hoe mooi de natuur is  en geef ze een handelingsperspectief. Kinderen willen graag in actie komen om de wereld mooier te maken maar dat moet wel haalbaar zijn voor een kind. 

Michaël Wilde

Mijn naam is Michaël Wilde en ik woon met heel veel plezier in Berkel en Rodenrijs. Al sinds 2010 ben ik werkzaam in de fascinerende wereld van de duurzaamheid waar ik communicatie en duurzaamheidsmanager ben bij Eosta (verse biologische producten).  In deze periode heb ik geleerd hoe veelomvattend het begrip duurzaamheid is en hoe belangrijk het dan ook is om er hap klare, concrete brokken van te maken.  Daarnaast ben ik gaan inzien hoe belangrijk het is niet alleen duurzame initiatieven te ontplooien maar hier ook over te communiceren.  Dat werkt motiverend (je bent niet de enige druppel op die gloeiende plaat) en die communicatie zorgt bovendien voor interessante en nuttige verbindingen tussen partijen waardoor weer mooie nieuwe ontwikkelingen plaats vinden.  


Stichting Lansingerland Samen Duurzaam                                                                                                                                               Email: info@lansingerlandsamenduurzaam.nl                                                                         KvK: 74378104                                                                                                                                         Fiscaal nummer: 8597.73.043