Onderwijs en Zorg

Het is een groot begrip; duurzaam onderwijs. Enerzijds vind je onder deze term de discussie over de vormgeving van het onderwijs van de toekomst; de kennis, kunde en houding die kinderen  nodig hebben om toekomstige uitdagingen aan te pakken. Dit is een brede discussie over de didaktiek en pedagogiek van het Nederlandse basisonderwijs. Anderzijds vind  je onder deze term het natuur- en milieuonderwijs. Er zijn veel stichtingen en verenigingen die zich, vaak bij jou in de buurt, bezighouden met de educatie van kinderen op dit gebied. Je kunt er op bezoek voor een les of ze komen bij jou in de klas of groep. Meestal bieden ze op hun site lespakketten, lesbrieven of leskisten aan. Lansingerland Samen Duurzaam heeft onderstaand lijstje samengesteld, waar je zowel sites vindt over die brede discussie over het onderwijs als meer specifiek over natuur-en milieueducatie. 

 • Heb je een idee voor jouw natuur- of milieuproject? Kijk hier of je financiering hiervoor kunt krijgen.
              www.fondsnme.nl
 • Subsidiepot voor het verduurzamen van je schoolgebouw.
              www.greendealscholen.nl
 • Alles over de didactiek en pedagogiek van duurzaam onderwijs.
              www.duurzaamonderwijs.com
 • Nog meer over de didactiek en pedagogiek van duurzaam onderwijs.
              www.groenegeneratie.nl
 • Overzicht voor de leerkracht van organisaties, activiteiten en lessen. Van basisonderwijs tot voortgezet onderwijs.

              www.duurzameschool.nl

 • Is een kennisprogramma voor sociale innovatie op het gebied van groene economie. Voor het onderwijs zijn er docentennetwerken.

              www.duurzaamdoor.nl

 • Informatie – en zoeksysteem  waarop alle organisaties hun educatief aanbod toegankelijk kunnen maken. Je vind hier lespakketten, activiteiten en locaties. Voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en kinderopvang.
              www.groengelinkt.nl
 • Met je klas een milieuproject over afval.
              www.aandeslagmetafval.nl
 • Stichting die scholen hulp biedt bij het realiseren van een groene school. Expertise en advies.
              www.degroeneschool.nl
 • Lespakket voor de bovenbouw in het basisonderwijs.
               www.papierenkarton.nl
 • Lesbrieven en pakketten voor basisonderwijs en opvang. Op de startpagina klikken op bijvoorbeeld milieu, biologie en voeding.
              www.lespakkettenportaal.nl
 • Voor het kleuteronderwijs. Zoek bij thema’s op thema afval.
              www.jufjanneke.nl
 • Landelijke website met informatie over natuur- en milieueducatie. Hier vind je per provincie een uitgebreide lijst met organisaties waar je op bezoek kunt of  informatie kunt inwinnen; van Diergaarde Blijdorp tot Stichting Ecokids Nederland  (SEN).

              www.nmepodium.nl


In 6 stappen naar een duurzaam brein

Door Veronique Corjanus

Dit stuk gaat over de aarde weer een gezonde plek maken. Misschien weet je dat op sommige plekken de aarde er beroerd voorstaat maar merk je ook hoe lastig het is om in je dagelijkse leven duurzame keuzes te maken. Aan het einde van dit stuk begrijp je waarom het lastig lijkt om een gezonde aarde te gaan waarborgen maar dat het wel kan.


Als je openstaat voor het feit dat er iets aan de hand is met de aarde dan zijn er nog een aantal stappen die je brein doorloopt voor je tot verandering van je gedrag overgaat. Laten we het volgende scenario nemen:
Kijkend naar het journaal begrijp je van de nieuwslezer dat minder vliegen een behoorlijk stuk zou schelen in de klimaatverandering.

 1. Je maakt de keuze minder te willen vliegen.
 2. Je vraagt je af of je minder kunt vliegen. Je ziet andere mogelijkheden- vakantie in eigen land.
 3. Je besluit deze meivakantie niet te gaan vliegen.
 4. Nu volhouden. Dat lukt je want ook de rest van het jaar vlieg je niet.

  Klinkt goed, maar niemand doet het bijna. Een enkeling. Waarom lukt het ons niet? Omdat we in ons brein een oud stuk hebben zitten: ons reptielenbrein. Dat wil maar 1 ding: overleven met zo min mogelijk energie. Dat wat ons direct bedreigd, daar vluchten we voor of we vechten voor ons leven. Denk aan de sabeltandtijger. De klimaatverandering is eigenlijk de sabeltandtijger van dit moment. We vechten niet omdat de sabeltandtijger zich nog bij de Poolkappen bevindt. Heel ver weg van ons voltrekt zich het drama waar wij nog weinig van merken. Al komt het soms dichterbij, denk aan Groningen. Je reptielenbrein vindt het allemaal nog niet zo’n vaart lopen met de klimaatverandering. Maar je hebt nog twee andere delen in je brein tot je beschikking. En daar moet je naar gaan luisteren wanneer je iets wilt doen aan de klimaatverandering. Je menselijke brein en je emotionele brein. De eerste laat je logisch nadenken en de tweede doet je voelen. 

 5.  Als je logisch nadenkt dan weet je natuurlijk wel dat de aarde er beroerd aan toe is.
 6. En als je die logische gedachte nu op je gevoel laat inwerken dan kom je in actie voor een gezonde aarde.

Als je moeite hebt met stap 6 denk dan maar even aan je kinderen. Daar wil je een schone aarde, een schone lucht, schoon water enzovoorts voor.

Ontdek hoe de aarde er voor staat op www.mileudefensie.nl  en ontdek wat jij kunt doen op www.milieucentraal.nl. En als je meer wilt weten hoe anderen omgaan met 'groene dilemma's' kijk dan eens naar de Tegenlicht documentaire Worsteling van de Groenmens.