Nieuws

4 juni 2020

Wij willen meer Groen!

Sandy Rijs uitte twee weken geleden in de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform haar wens om meer plukbermen aan te leggen en vroeg aandacht voor het aanplanten van bomen. Dat was aanleiding genoeg bij te praten met Sandy, in gezelschap van Michaël Wilde, de initiatiefnemer van dat platform Lansingerland Samen Duurzaam.

Lees het gehele artikel in de Heraut

 

2 november 2019

Plukberm aangelegd en geopend

Op een regenachtige zaterdagochtend gingen zo'n 35 vrijwilligers aan de slag om de Plukberm aan de Hoeksekade in Bergschenhoek aan te leggen. Ongeveer 90 fruitbomen en even zoveel struiken werden in de grond gezet. Daarna volgenden nog verschillende kruiden en eetbare planten. Het doel is om hier een grote diversiteit aan eetbaar groen neer te zetten, die een aangename omgeving vormt voor zowel mens als dier.

Daarom is er ook een insectenhotel geplaatst die gedoneerd werd door de Koppert Foundation. Er zijn appel-, peren-, kersen-, pruimen-, moerbeien, hazelnoot en amandelbomen geplant, maar er is geen appel hetzelfde. Dus van iedere boomsoort, zijn verschillende varianten geplant. Dat geldt ook voor de besdragende struiken, zoals rode, witte en zwarte bes, bramen, frambozen en appelbessen.

26 oktober 2019

zaterdag 2 november Landelijke Natuurwerkdag

Wie steekt de handen uit de mouwen?
Wilt u ook eens de handen uit de mouwen steken en een handje helpen in de natuur? Dat kan op de Landelijke Natuurwerkdag van 2 november aanstaande. In heel Nederland gaan die dag vrijwilligers aan de slag om broeihopen voor de ringslang aan te leggen of een vogelwand te maken voor de ijsvogels of bloembollen te planten voor bijen en vlinders. In Lansingerland zijn er dit jaar maar liefst 3 projecten waar u aan mee kunt helpen. 

Groenzoom
In de Groenzoom gaan vrijwilligers al voor het derde jaar op rij wilgen knotten. Met de af gesnoeide takken wordt een takkenril gemaakt. Een takkenril kan voor verschillende zoogdieren en vogels een goede nest en schuilplaats zijn. Amfibieën en reptielen kunnen er overwinteren en insecten maken dankbaar gebruik van de vele beschermende plekjes in de ril. 

Lange Vaart in Bleiswijk
Het rietveld in het moerasgebied langs de Lange Vaart wordt iedere 5 jaar door vrijwilligers van Rotta open gemaakt. Zo blijft het rietveld een leefgebied voor broedvogels zoals de kleine karekiet, de rietzanger, de blauwborst en sinds kort de cettiszanger. Ook hier zullen de werkzaamheden bestaan uit het wegzagen van wilgenstruiken en van de takken houtrillen maken. 

Plukberm in Bergschenhoek
Op de hoek van de Hoeksekade en het Sporthoekpad komt een mooi stukje nieuwe natuur met de naam 'de Plukberm'. Er worden verschillende fruitbomen en -struiken en eetbare planten geplant waar mens en dier (vooral vogels) van kunnen plukken. Daarnaast worden er ook bloemrijke planten gezaaid die aantrekkelijk zijn voor vlinders, libellen en bestuivers zoals bijen en hommels. 

Naast het werken in de natuur is het altijd erg gezellig en wordt er altijd goed gezorgd voor een kleine versnapering tussendoor. Wilt u ook mee doen? Meld u zich dan aan via de landelijke site natuurwerkdag.nl. Wij hopen op een mooie en productieve dag en graag tot zaterdag op één van de lokaties.  

12 oktober 2019

maandag 14 oktober 2e Tuin van de toekomstmarkt

Kom ook inspiratie op doen voor UW tuin van de toekomst! En ontmoet de mensen van Lansingerland Samen Duurzaam.

Op maandagavond 14 oktober organiseren de gemeente Lansingerland en Groei & Bloei van 19.30 tot 22.00 uur de tweede ‘Tuin van de Toekomstmarkt’ in de hal van het gemeentehuis. 
Lansingerland wil inspelen op de klimaatverandering en kijkt samen met onder andere hoogheemraadschappen, hoveniers en andere samenwerkingspartners hoe onze gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Niet alleen kijken we daarbij naar de openbare ruimte. Ook willen we inwoners enthousiast maken voor Tuinen van de Toekomst: groene, klimaatbestendige tuinen.
Wat kunt u verwachten tijdens deze avond?

  • Maak kans op een regenton
  • Ontvang informatie over de verschillende subsidiemogelijkheden
  • Plantjesruilbeurs: Ruil uw zaadjes en planten die niet meer in de tuin passen of te groot worden met andere tuinliefhebbers.
  • Diverse workshops: ‘Planten vermeerderen’ en ‘tuinontwerp’ (neem een foto van uw tuin mee)
  • Leuke give-aways!

We zien u graag op dit gratis evenement op maandagavond 14 oktober!
 

10 oktober 2019

3e Lansingerland Energiemarkt

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, organiseert energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom samen met de gemeente Lansingerland de derde Lansinger Energie Markt in het gemeentehuis. De avond heeft een andere opzet dan voorgaande jaren en staat in het teken van Doen & Fun. Op verschillende pleinen is van alles te beleven. Op het Energieloketplein nemen de Energiecoaches die zijn verbonden aan het Energieloket, de bezoekers mee in de wereld van duurzaamheid door middel van presentaties, demonstraties en om 20.00 uur een interactieve quiz met leuke prijzen. Neem hiervoor uw smartphone mee! Op het Warmtevisieplein vindt u informatie over de plannen voor een aardgasvrij Lansingerland. Op het Leveranciersplein tonen de lokale leveranciers net als voorgaande jaren aan de bezoekers hun concrete oplossingen om huizen te verduurzamen. Wij van Lansingerland Samen Duurzaam staan u graag te woord over wat u allemaal kunt doen voor een duurzamer leven.

15 mei 2019

Opening Vlinderidylle en lancering Flyer Big 5+ Groenzoom

Op woensdag 15 mei jl. werd in de Groenzoom een nieuw stukje natuur officieel geopend door wethouder Hennevanger van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en wethouder Fortuyn van de gemeente Lansingerland. De vlinderidylle (zoals het nieuwe stukje natuur heet) is een initiatief van de Vlinderstichting en bestaat uit een openstuk land waar verschillende bloemen weelderig bloeien en dit alles ter bevordering van vlinders en bijen. Het inzaaien van de verschillende bloemsoorten is vorig jaar gedaan door kinderen van verschillende kinderdagverblijven van de verschillende gemeenten en zij mochten afgelopen woensdag het informatiebord officieel onthullen. Wij van de Stichting Lansingerland Samen Duurzaam maakten van deze gelegenheid graag gebruik om onze flyer 'The Big 5+ van de Groenzoom' aan te bieden aan beide wethouders en de makers ervan (beheerders Cor Noorman en Ben Groenen) te bedanken voor de mooie foto's en inspirerende verhalen. De flyer is een welkome aanvulling om bezoekers van de Groenzoom kennis te laten maken met de verschillende bijzondere dieren en insecten die in steeds grotere getalen in het nog jonge natuurgebied voorkomen. De flyer is overigens gratis verkrijgbaar bij het informatiepunt van de Groenzoom.

6 maart 2019

Klimaatcafé op 28 maart

Op donderdagavond 28 maart 2019 organiseren wij het eerste Klimaatcafé van Lansingerland. Kom ook voor:

⦁    Een lezing van meteoroloog en weerman Reinier van den Berg waarin u wordt geïnformeerd, geïnspireerd en gemotiveerd om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie! (zie ook: www.herautonline.nl
⦁    Op een ontspannen en laagdrempelige manier informatie over de mate waarin overlast door regen, hitte en droogte op uw woonadres toe zal nemen. 
⦁    Informatie over wat de gemeente en hoogheemraadschappen doen om klimaatverandering het hoofd te bieden. 
⦁    Bedrijven die voorlichting geven over wat u zelf kunt doen en welke producten hiervoor geschikt zijn. 
⦁    Kans om een aantal van deze producten te winnen!

Wanneer:        Donderdag 28 maart 
Hoe laat:         Van 19:00 – 22.00 uur, lezing Reinier van den Berg 20:00 – 21-00 uur
Waar:               't Manneke, Leeweg 33 Berkel en Rodenrijs
Bedoeld voor:  Alle inwoners van Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs
Toegang:         Gratis
 

 Landelijke Opschoondag op za 23 maart 2019

Op zaterdag 23 maart is het Landelijke Opschoondag in Nederland. Voor de 17e keer al weer! Komt u als inwoner van Lansingerland, net als honderdduizend andere Nederlanders, ook in actie voor een schone buurt?

Aanmelden
Een uurtje met elkaar de buurt schoonmaken? Dat is leuk, gezellig en zorgt voor een fris resultaat! Thuis bent u misschien al met een grote voorjaarsschoonmaak bezig, even doorpakken naar de straat of buurt is een eitje! Meld u hiervoor aan bij de gemeente via wijkbeheer@lansingerland.nl.
De gemeente ondersteunt u namelijk graag door prikkers ter beschikking te stellen, afvalzakken of eventueel hesjes. Maar ook het ophalen van het door u ingezamelde zwerfvuil doet de gemeente graag.
Lansingerland Samen Duurzaam beveelt deze lokale en tevens landelijke actie natuurlijk ook van harte aan.

Samen houden we onze straat en buurt schoon!

12 november 2018

Informatie avond Burgermeetnet luchtkwaliteit op 22 november

Op donderdagavond 22 november 2018 organiseren wij samen met politieke partijen D66, ChristenUnie, WIJ Lansingerland, GroenLinks en PvdA een informatie avond over burgemeetnetten waarin inwoners zelf de luchtkwaliteit en geluid meten. Wil jij ook weten hoe het gesteld is met onze luchtkwaliteit? Geen gekke vraag misschien, als je bedenkt dat onze gemeente zit ingeklemd tussen tal van snelwegen en dat de raffinaderijen van Shell in Pernis slechts 25 kilometer van ons verwijderd zijn. En dan hebben wij het niet eens over Rotterdam The Hague Airport. 

Ben je geïnteresseerd om van experts en ervaringsdeskundigen te horen hoe inwoners zelf kunnen meten en wat voor informatie dat oplevert, kom dan naar deze bijeenkomst. U bent van harte welkom!

Datum: 22 november 2018

Tijd: inloop vanaf 19:30, programma 20:00 - 21:30

Locatie: Melanchton Bergschenhoek, De Zijde 3, Bergschenhoek 

 

3 november 2018

3e Natuurwerkdag Groenzoom

Op zaterdagochtend 3 november was het weer zoveer, de 3e natuurwerkdag in de Groenzoom. De Natuurwerkdag is een landelijk initiatief waar vrijwillegers de handen uit de mouwen steken in de natuur. Dit jaar stond er in de Groenzoom het knotten van wilgen op het programma die vorig jaar niet geknot waren. De wilgen worden doorgaans eens in de 3 jaar geknot en er wordt gekozen om de bomen om en om te knotten, zodat niet alle wilgen in hetzelfde jaar worden geknot. Bij Cor Noorman, één van de beheerders van het gebied hadden zich niet veel mensen aangemeld, maar op de valreep zijn er zo'n 17 vrijwillegers van start gegaan. Het was een mooie zonnige november ochtend en rond 12:00 's middags was de klus geklaard en gingen de vrijwillegers moe, maar voldaan weer huiswaarts. 

Wilt u ook uw handen eens uit de mouwen steken in de natuur, kijk dan op:

   www.natuurwerkdag.nl 

Of wilt u zelf zien wat er in de Groenzoom gebeurt, Cor Noorman houdt wekelijks een inloopmiddag op woensdag:

  www.degroenzoom.nl

 

10 september 2018

2e Lansinger Energie Markt op 27 september

Op donderdagavond 27 september 2018 organiseren Nieuwe Lansinger Stroom en de gemeente Lansingerland de tweede editie van de Lansinger Energie Markt. Wethouder Albert Abee en voorzitter van Nieuwe Lansinger Stroom Menno van der Woude openen samen deze markt. De markt vorig jaar was een groot succes met een opkomst van zo’n 200 bezoekers, die positieve reacties lieten horen. De markt geeft u een breed overzicht wat er allemaal mogelijk is om energie te besparen en zelf energie op te wekken. Een stimulans die hard nodig is om in 2050 klimaatneutraal te zijn als gemeente.

Op de markt staan organisaties en bedrijven die informatie geven over bijvoorbeeld woningisolatie, zuinige verlichting, warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden en laadpalen. Ook lanceren wij dit jaar het Energieloket met de Energiecoaches, opgezet vanuit energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom. Een Energieloket is een website waar inwoners alle informatie over groene energie op lokaal niveau kunnen vinden. De Energiecoaches komen bij de mensen thuis om samen met de bewoners te kijken naar mogelijkheden voor het verduurzamen van hun woning. 

U bent van harte uitgenodigd!

Wat? Lansinger Energie Markt
Waar? Gemeentehuis Lansingerland, Tobias Asserlaan 1
Wanneer? Donderdag 27 september 2018
Hoe laat? Van 19.00 tot 21.30 uur 

Duurzaam en groen, samen gewoon doen!
 

9 april 2018

Lansingerland Samen Duurzaam deelt 'Blije Bijenmengsel' bij Kom in de Kas 7 april 2018

Afgelopen zaterdag deelde Lansingerland Samen Duurzaam zakjes zaad met wildbloemen uit bij Kom in de Kas in Bergschenhoek. Het 'Blije Bijenmengsel' draagt bij aan meer bloemen die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten zoals bijen. Een groot deel van de bijen wordt met uitsterven bedreigd. Een veranderende leefomgeving (minder bloemen = minder voedsel) is daarvoor de belangrijkste reden. Voor honingbijen is, naast verslechterde leefomstandigheden, een parasitaire mijt de belangrijkste doodsoorzaak. Maar de honingbij is slechts één van de 358 bijensoorten die in Nederland voorkomen, 188 andere soorten staan op de Rode Lijst en worden met uitsterven bedreigd. Om de wilde bijen een handje te helpen, vragen wij mensen meer (wilde)bloemen te zaaien. Dit hoeft niet alleen in de tuin, maar kan ook in de berm. Doe mee en red de bij!

 

22 maart 2018

Doe mee aan de landelijke Opschoondag op zaterdag 24 maart

Ben jij er ook bij? Zaterdag 24 maart a.s. kun jij ook een steentje bijdragen aan een schoner Lansingerland. Alle beetjes helpen. Als we allemaal al 5 minuutjes iets in onze omgeving doen.... Klik hier voor lokale activiteiten: www.lansingerland.nl/

 

13 maart 2018

Lansingerland Samen Duurzaam inspireert voor duurzame Vogelbuurt

Op 17 februari 2018 vond het inspiratiecafé voor een duurzame Vogelbuurt plaats in ’t Manneke te Berkel en Rodenrijs. Het inspiratiecafé was een initiatief van de gemeente die in 2019 start met de vervanging van de riolering en herinrichting van de openbare ruimte in de Vogelbuurt. Deze herinrichting is een kans om met elkaar duurzame ideeën voor de buurt te bedenken. Ideeën die bijvoorbeeld antwoord geven op de klimaatverandering én ideeën om duurzaam samen met elkaar te leven in de buurt. Dit soort ideeën worden door de gemeente de ‘Plus op de wijk’ genoemd, want dit komt bovenop het vervangen van de riolering en het weer in orde maken van de straten en het groen. 

Het café werd door Wethouder Simon Fortuyn geopend met een duidelijke boodschap: ‘de omgeving maak je samen, en de omgeving richt je samen in’. Dagvoorzitter Annemarie Reintjes nam de aanwezigen vervolgens mee in het programma waarna eenieder de gelegenheid had om aan te schuiven bij één van de ‘inspiratietafels’ op de thema’s water, groen en spelen, energie en samenleven en ontmoeten. 
 
 Lansingerland Samen Duurzaam was aanwezig om samen met gemeente   Lansingerland, gemeente Zuidplas, Hoogheemraadschap van Delfland, 3B wonen,   de wijkagent, Huurdersvereniging Lansingerland en Nieuwe Lansinger Stroom, de   rol van tafelvoorzitter te vervullen. Aan de ‘inspiratietafels’ werden aan de hand van   moodboards ideeën uitgewisseld en voorbeelden gepresenteerd. 
 
In een leuke en ontspannen sfeer werden talrijke ideeën door de bewoners van de   Vogelbuurt voor hun wijk aangegeven. Een aantal van deze ideeën werden aan   ‘ideeëntafels’ verder uitgewerkt. Zo werden werkgroepen gevormd die de komende drie maanden aan de slag gaan met het uitwerken van het idee, al dan niet samen met deskundigen. Lansingerland Samen Duurzaam zal bij een aantal van deze ideeën betrokken blijven. 
 
De opbrengst van het café en het enthousiasme van alle aanwezigen was enorm. De komende week gaat de gemeente aan de slag met het verwerken van de opbrengst van het café waarna de verschillende werkgroepen de komende maanden verder gaan met het verder uitwerken van hun ideeën. Op 14 maart organiseert de gemeente een wijkwandeling waarbij men, op locatie, aan de andere wijkbewoners kan laten zien wat hun idee is. Lansingerland Samen Duurzaam zal ook hierbij weer aanwezig zijn. Wilt u op de hoogte blijven van de rioolvervanging in de Vogelbuurt, de duurzame ‘Plus op de wijk’ en de ideeën uit het inspratiecafé zien, kijk dan op  www.mijnvogelbuurt.nl .

 

12 februari 2018

CDA organiseert 15 februari thema-avond duurzaamheid

Het CDA organiseert donderdag 15 februari vanaf 19:00 uur een thema-avond duurzaamheid met o.a. Lansingerland Samen Duurzaam, Nieuwe Lansinger Stroom en Zonnepanelendelen in een informatiemarkt. Kom ook langs, locatie: 't Manneke, Leeweg 33 in Berkel en Rodenrijs.

https://www.cda.nl/zuid-holland/lansingerland/actueel/nieuws/cda-organiseert-15-februari-thema-avond-duurzaamheid/

 

24 januari 2018

Ga op sluip(energie)tocht door je huis

Vier tips om energie te besparen in je huis van Martine van der Post in de Heraut van 24 januari 2018. Lees het volledige artikel op: www.herautonline.nl

 

8 januari 2018

Lansingerland Samen Duurzaam maandelijks in De Heraut    

Vanaf januari 2018 schrijven leden van Lansingerland Samen Duurzaam maandelijks in De Heraut met nuttige tips voor een duurzamer leven. In januari het thema Energie en Wonen!
 
 

23 november 2017

Officiele lancering Lansingerland Samen Duurzaam

Donderdag 23 november was het zover, wethouder Duurzaamheid Jeroen Heuvelink gaf het startsein voor het burger platvorm Lansingerland Samen Duurzaam. Vijf jonge dames, die de toekomst van Lansingerland symboliseren lanceerden de website op het gemeentehuis. De initiatiefnemers hopen op een enthousiaste samenwerking met bewoners, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente.
 
 

 

22 november 2017

Website officieel van start 23 november

Wij zijn er klaar voor! Morgen vieren we de livegang van onze website. Jeroen Heuvelink, wethouder voor onder andere Duurzaamheid in de gemeente Lansingerland, zal om 8:30 uur op het gemeentehuis de website officieel van start laten gaan in gezelschap van de leden van Lansingerland Samen Duurzaam. Onder het genot van een biolog
isch appeltje zullen een aantal kinderen de ambtenaren naar hun duurzame tips voor onze gemeente vragen. Wij hopen u te zien, wij hebben er in ieder geval veel zin in!
 
 

1 november 2017

Natuurwerkdag 4 november

Kom snoeien, zagen, hooien en knotten in Lansingerland! Elke eerste zaterdag van november is er de landelijke Natuurwerkdag. In heel Nederland krijgt het landschap een opknapbeurt. Dat is nodig willen we blijven genieten van mooie knotwilgen langs de sloot en de dieren die er leven. In Lansingerland kun je aanstaande zaterdag 4 november terecht bij Natuurcentrum Rotta op de Hoekse kade 164 in Bergschenhoek, vanaf 9:00. In Berkel en Rodenrijs ben je vanaf 9:00 welkom in het recreatiegebied de Groenezoom. Je kunt je melden bij Atelier de Hichte aan de Kleihoogt 1. Op beide locaties kunnen kinderen ook hun handen uit de mouwen steken.