Nieuws

12 november 2018

Informatie avond Burgermeetnet luchtkwaliteit op 22 november

Op donderdagavond 22 november 2018 organiseren wij samen met politieke partijen D66, ChristenUnie, WIJ Lansingerland, GroenLinks en PvdA een informatie avond over burgemeetnetten waarin inwoners zelf de luchtkwaliteit en geluid meten. Wil jij ook weten hoe het gesteld is met onze luchtkwaliteit? Geen gekke vraag misschien, als je bedenkt dat onze gemeente zit ingeklemd tussen tal van snelwegen en dat de raffinaderijen van Shell in Pernis slechts 25 kilometer van ons verwijderd zijn. En dan hebben wij het niet eens over Rotterdam The Hague Airport. 

Ben je geïnteresseerd om van experts en ervaringsdeskundigen te horen hoe inwoners zelf kunnen meten en wat voor informatie dat oplevert, kom dan naar deze bijeenkomst. U bent van harte welkom!

Datum: 22 november 2018

Tijd: inloop vanaf 19:30, programma 20:00 - 21:30

Locatie: Melanchton Bergschenhoek, De Zijde 3, Bergschenhoek 


10 september 2018

2e Lansinger Energie Markt op 27 september

Op donderdagavond 27 september 2018 organiseren Nieuwe Lansinger Stroom en de gemeente Lansingerland de tweede editie van de Lansinger Energie Markt. Wethouder Albert Abee en voorzitter van Nieuwe Lansinger Stroom Menno van der Woude openen samen deze markt. De markt vorig jaar was een groot succes met een opkomst van zo’n 200 bezoekers, die positieve reacties lieten horen. De markt geeft u een breed overzicht wat er allemaal mogelijk is om energie te besparen en zelf energie op te wekken. Een stimulans die hard nodig is om in 2050 klimaatneutraal te zijn als gemeente.

Op de markt staan organisaties en bedrijven die informatie geven over bijvoorbeeld woningisolatie, zuinige verlichting, warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden en laadpalen. Ook lanceren wij dit jaar het Energieloket met de Energiecoaches, opgezet vanuit energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom. Een Energieloket is een website waar inwoners alle informatie over groene energie op lokaal niveau kunnen vinden. De Energiecoaches komen bij de mensen thuis om samen met de bewoners te kijken naar mogelijkheden voor het verduurzamen van hun woning. 

U bent van harte uitgenodigd!

Wat? Lansinger Energie Markt
Waar? Gemeentehuis Lansingerland, Tobias Asserlaan 1
Wanneer? Donderdag 27 september 2018
Hoe laat? Van 19.00 tot 21.30 uur 

Duurzaam en groen, samen gewoon doen!
 

9 april 2018

Lansingerland Samen Duurzaam deelt 'Blije Bijenmengsel' bij Kom in de Kas 7 april 2018

Afgelopen zaterdag deelde Lansingerland Samen Duurzaam zakjes zaad met wildbloemen uit bij Kom in de Kas in Bergschenhoek. Het 'Blije Bijenmengsel' draagt bij aan meer bloemen die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten zoals bijen. Een groot deel van de bijen wordt met uitsterven bedreigd. Een veranderende leefomgeving (minder bloemen = minder voedsel) is daarvoor de belangrijkste reden. Voor honingbijen is, naast verslechterde leefomstandigheden, een parasitaire mijt de belangrijkste doodsoorzaak. Maar de honingbij is slechts één van de 358 bijensoorten die in Nederland voorkomen, 188 andere soorten staan op de Rode Lijst en worden met uitsterven bedreigd. Om de wilde bijen een handje te helpen, vragen wij mensen meer (wilde)bloemen te zaaien. Dit hoeft niet alleen in de tuin, maar kan ook in de berm. Doe mee en red de bij!

 

22 maart 2018

Doe mee aan de landelijke Opschoondag op zaterdag 24 maart

Ben jij er ook bij? Zaterdag 24 maart a.s. kun jij ook een steentje bijdragen aan een schoner Lansingerland. Alle beetjes helpen. Als we allemaal al 5 minuutjes iets in onze omgeving doen.... Klik hier voor lokale activiteiten: www.lansingerland.nl/

 

13 maart 2018

Lansingerland Samen Duurzaam inspireert voor duurzame Vogelbuurt

Op 17 februari 2018 vond het inspiratiecafé voor een duurzame Vogelbuurt plaats in ’t Manneke te Berkel en Rodenrijs. Het inspiratiecafé was een initiatief van de gemeente die in 2019 start met de vervanging van de riolering en herinrichting van de openbare ruimte in de Vogelbuurt. Deze herinrichting is een kans om met elkaar duurzame ideeën voor de buurt te bedenken. Ideeën die bijvoorbeeld antwoord geven op de klimaatverandering én ideeën om duurzaam samen met elkaar te leven in de buurt. Dit soort ideeën worden door de gemeente de ‘Plus op de wijk’ genoemd, want dit komt bovenop het vervangen van de riolering en het weer in orde maken van de straten en het groen. 

Het café werd door Wethouder Simon Fortuyn geopend met een duidelijke boodschap: ‘de omgeving maak je samen, en de omgeving richt je samen in’. Dagvoorzitter Annemarie Reintjes nam de aanwezigen vervolgens mee in het programma waarna eenieder de gelegenheid had om aan te schuiven bij één van de ‘inspiratietafels’ op de thema’s water, groen en spelen, energie en samenleven en ontmoeten. 
 
 Lansingerland Samen Duurzaam was aanwezig om samen met gemeente   Lansingerland, gemeente Zuidplas, Hoogheemraadschap van Delfland, 3B wonen,   de wijkagent, Huurdersvereniging Lansingerland en Nieuwe Lansinger Stroom, de   rol van tafelvoorzitter te vervullen. Aan de ‘inspiratietafels’ werden aan de hand van   moodboards ideeën uitgewisseld en voorbeelden gepresenteerd. 
 
In een leuke en ontspannen sfeer werden talrijke ideeën door de bewoners van de   Vogelbuurt voor hun wijk aangegeven. Een aantal van deze ideeën werden aan   ‘ideeëntafels’ verder uitgewerkt. Zo werden werkgroepen gevormd die de komende drie maanden aan de slag gaan met het uitwerken van het idee, al dan niet samen met deskundigen. Lansingerland Samen Duurzaam zal bij een aantal van deze ideeën betrokken blijven. 
 
De opbrengst van het café en het enthousiasme van alle aanwezigen was enorm. De komende week gaat de gemeente aan de slag met het verwerken van de opbrengst van het café waarna de verschillende werkgroepen de komende maanden verder gaan met het verder uitwerken van hun ideeën. Op 14 maart organiseert de gemeente een wijkwandeling waarbij men, op locatie, aan de andere wijkbewoners kan laten zien wat hun idee is. Lansingerland Samen Duurzaam zal ook hierbij weer aanwezig zijn. Wilt u op de hoogte blijven van de rioolvervanging in de Vogelbuurt, de duurzame ‘Plus op de wijk’ en de ideeën uit het inspratiecafé zien, kijk dan op  www.mijnvogelbuurt.nl .

 

12 februari 2018

CDA organiseert 15 februari thema-avond duurzaamheid

Het CDA organiseert donderdag 15 februari vanaf 19:00 uur een thema-avond duurzaamheid met o.a. Lansingerland Samen Duurzaam, Nieuwe Lansinger Stroom en Zonnepanelendelen in een informatiemarkt. Kom ook langs, locatie: 't Manneke, Leeweg 33 in Berkel en Rodenrijs.

https://www.cda.nl/zuid-holland/lansingerland/actueel/nieuws/cda-organiseert-15-februari-thema-avond-duurzaamheid/

 

24 januari 2018

Ga op sluip(energie)tocht door je huis

Vier tips om energie te besparen in je huis van Martine van der Post in de Heraut van 24 januari 2018. Lees het volledige artikel op: www.herautonline.nl

 

8 januari 2018

Lansingerland Samen Duurzaam maandelijks in De Heraut    

Vanaf januari 2018 schrijven leden van Lansingerland Samen Duurzaam maandelijks in De Heraut met nuttige tips voor een duurzamer leven. In januari het thema Energie en Wonen!
 
 

23 november 2017

Officiele lancering Lansingerland Samen Duurzaam

Donderdag 23 november was het zover, wethouder Duurzaamheid Jeroen Heuvelink gaf het startsein voor het burger platvorm Lansingerland Samen Duurzaam. Vijf jonge dames, die de toekomst van Lansingerland symboliseren lanceerden de website op het gemeentehuis. De initiatiefnemers hopen op een enthousiaste samenwerking met bewoners, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente.
 
 

 

22 november 2017

Website officieel van start 23 november

Wij zijn er klaar voor! Morgen vieren we de livegang van onze website. Jeroen Heuvelink, wethouder voor onder andere Duurzaamheid in de gemeente Lansingerland, zal om 8:30 uur op het gemeentehuis de website officieel van start laten gaan in gezelschap van de leden van Lansingerland Samen Duurzaam. Onder het genot van een biolog
isch appeltje zullen een aantal kinderen de ambtenaren naar hun duurzame tips voor onze gemeente vragen. Wij hopen u te zien, wij hebben er in ieder geval veel zin in!
 
 

1 november 2017

Natuurwerkdag 4 november

Kom snoeien, zagen, hooien en knotten in Lansingerland! Elke eerste zaterdag van november is er de landelijke Natuurwerkdag. In heel Nederland krijgt het landschap een opknapbeurt. Dat is nodig willen we blijven genieten van mooie knotwilgen langs de sloot en de dieren die er leven. In Lansingerland kun je aanstaande zaterdag 4 november terecht bij Natuurcentrum Rotta op de Hoekse kade 164 in Bergschenhoek, vanaf 9:00. In Berkel en Rodenrijs ben je vanaf 9:00 welkom in het recreatiegebied de Groenezoom. Je kunt je melden bij Atelier de Hichte aan de Kleihoogt 1. Op beide locaties kunnen kinderen ook hun handen uit de mouwen steken.