Lucht en Water

Lucht, water, energiebesparing en bodem worden gezien als de klassieke milieuthema's. Hoewel klassiek, zijn de thema's nog steeds actueel en willen wij als Lansingerland Samen Duurzaam er natuurlijk ook aandacht aan besteden. 
Als het gaat om water, bodem en lucht is er veel regelgeving dat zich richt op het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen. Maar hoe vertaald zich dat naar onze gemeente? Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in Lansingerland en hoe zorgen wij er voor dat het water dat door onze gemeente stroomt schoon blijft? Op deze plek geven wij hoogheemraadschappen (waterschappen), de gemeente, milieu organisaties, ondernemers en de burgers van Lansingerland een podium waar men mooie initiatieven rondom deze twee hulpbronnen kenbaar kan maken.  Maar wij houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen ook in actie komen als wij zien dat de water- en/of luchtkwaliteit in onze gemeente achteruit gaat.

Heeft u relevante en interessante informatie rondom dit thema? Schroom niet om met ons contact op te nemen.

Lucht

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in onze gemeente? En waar hebben we het meeste last van als het gaat om uitstoot van schadelijke gassen en fijnstof? De Heraut heeft recent een artikel gepubliceerd van professor Johan de Jongste, kinderlongarts/pulmonoloog in het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC te Rotterdam over de luchtverontreining in de gemeente Lansingerland. Hij stelt onder andere dat de normen voor zwaveldioxide, stikstofoxide, benzeen, tolueen en fijnstof die in Europa worden aangehouden al zo’n beetje aan het einde van het spectrum zitten waar je al met gezondheidsrisico’s te maken hebt. 

Lansingerland is na Urk de jongste gemeente van Nederland. Daar zijn we trots op, maar welke verplichting geeft dat naar die jonge kinderen? “Dat betekent dat men maar beter ruimschoots onder de huidige Europese normen voor luchtverontreiniging moet proberen te komen. Op termijn zal die jonge populatie meer klachten kunnen gaan ontwikkelen. Je moet daarom als woonomgeving niet tevreden zijn met het hanteren van de huidige normen, die zijn dan te hoog. Dat het niet onomstotelijk bewezen is, wil nog niet zeggen dat je er als lokale overheid geen rekening mee hoeft te houden; hier past het voorzorgprincipe." zegt Johan de Jongste.
 
  • Voor het volledige artikel ga naar:  

            www.herautonline.nl

  • Milieudefensie eist schone lucht, kijk wat zij doen om onze luchtkwaliteit te verbeteren en doe mee!

             milieudefensie.nl/luchtkwaliteit


Water

De gemeente Lansingerland werkt samen met de Hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland en de Krimpenerwaard aan schoner water. Denk daarbij aan schonere sloten, een zo schoon mogelijk riool en de opvang van regenwater. Hiervoor is ook de hulp en medewerking van de inwoners van de gemeente heel hard nodig. Wat kunt u doen om samen droge voeten te houden?

  • Vergroen uw tuin.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft voor de inwoners van Berkel en Rodenrijs een Stimuleringsregeling voor Klimaatadaptatie. Zij kunnen u financieel helpen uw tuin of wijk klimaatbestendiger te maken. Bijvoorbeeld door meer groen en minder tegels, groene of waterbergende daken en regenwateropvang. De stimuleringsregeling klimaatadaptatie loopt tot 31 december 2019.

             www.hhdelfland.nl
 
          Basisvoorwaarden voor het indienen van een aanvraag:
          ·         Een aanvraag voor een stimuleringsbijdrage wordt ingediend ten minste vier weken voordat met de         
                    realisatie van het project wordt gestart.
          ·         Het project wordt uitgevoerd binnen het gebied van Delfland.
          ·         U bent in bezit van een offerte of onderbouwing van de kosten.
          ·         Een stimuleringsbijdrage kan worden aangevraagd door eenieder, met uitzondering van overheidspartijen. 
          ·         Het project voldoet aan geldende wet- en regelgeving en beleid.
          ·         Het project behoort niet tot de reguliere projecten of werkzaamheden van de aanvrager.
 
             www.huisjeboompjebeter.nl/
  • Plaats één of meer regenton(nen) in uw tuin om het regenwater op te vangen.

​             www.lansingerland.nl

  • Help het riool schoon te houden. Op verschillende websites kunt u lezen wat wel en niet in het riool mag, dus wat u wel en niet door het putje of het toilet mag spoelen.

              www.nietinhetriool.nl

              www.vetrecyclehet.nlDonderdag 22 november 2018

Informatie avond burgemeetnet: zelf geluid en luchtkwaliteit meten

Donderdagavond 22 november organiseert Lansingerland Samen Duurzaam samen met politieke partijen D66, ChristenUnie, WIJ Lansingerland, Groenlinks en de PvdA een informatie avond over het zelf meten van geluid en luchtkwaliteit. Waarom? Wilt u ook weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Lansingerland? Geen gekke vraag als je bedenkt dat onze gemeente zit ingeklemd tussen tal van snelwegen en dat de raffinaderijen van Shell in Pernis slechts 25 km van Berkel verwijderd zijn. En dan hebben wij het nog niet eens over Rotterdam The Hague Airport. In het verleden maakten wij ons daar niet zo heel veel zorgen over, want de overheid zou alles nauwkeurig in de gaten houden… Maar in de woorden van Bob Dylan: The Times They Are a-Changin’!

Tegenwoordig kan iedereen zelf de luchtkwaliteit meten en bijdragen aan de dataverzameling over onze lucht, als individu of in groepsverband. Deze ontwikkeling wordt bovendien toegejuicht door de overheid. Dat is mooi want uiteindelijk kunnen wij deze problematiek het beste samen oplossen. Wij als platform zijn op zoek naar inwoners van onze mooie gemeente die interesse hebben om zo’n meetkastje op te hangen en “Lansingerland Luchtwachter” te worden! Op 22 november zijn er experts en ervaringsdeskundigen die al uw mogelijke vragen kunnen beantwoorden.

Vragen zoals: Wat voor feitelijke informatie leveren deze kastjes nou op? Welke technieken worden gebruik? Wat zijn de kosten en wie gaat betalen?
Ben je geïnteresseerd om hier meer over te weten of lijkt je het leuk om echt mee te doen, wees van harte welkom!

Datum: 22 november 2018.
Tijd: Inloop 19.30 uur, programma 20.00 – 21.30 uur.
Locatie: Melanchthon Bergschenhoek, De Zijde 3, Bergschenhoek.

 Zaterdag 23 juni 2018

Landijk protest tegen luchtvaartgroei

Op zaterdag 23 juni protesteerden een paar honderd demonstranten in het centrum van Rotterdam tegen vliegtuigoverlast. Zij protesteerden tegen de blijvende groei van luchthavens en tegen de oneerlijke concurrentie van de luchtvaart ten opzichte van de trein en bus. "Hef belasting op vliegtickets en kerosine", wordt er gevraagd. 

Kijk voor het hele artikel op: www.rijnmond.nl 

 Woensdag 30 mei 2018

Gemeente en hoogheemraadschap: kunt u het makkelijker voor ons maken? 

Door Stefan van den Helder

Het is woensdagavond en de Heraut ploft op de deurmat. Zoals altijd sla ik hem direct open om te kijken of er nog interessante dingen in staan die ik later uitgebreider wil lezen. Daarbij valt mijn oog op een artikel met de kop ‘Tegel er uit, groen er in’. Omdat ik vanuit mijn werk erg geïnteresseerd ben in dit soort artikelen begin ik direct met lezen en wordt enthousiast. ‘Wat een goed en leuk initiatief van de gemeente om de mensen uit Lansingerland te stimuleren om hun tuin te vergroenen’ dacht ik bij mezelf. Naast mijn enthousiasme ontstond ook een gevoel van verbazing toen ik de volgende quote las: “er zijn al subsidiemogelijkheden via de hoogheemraadschappen en dergelijke mogelijkheden willen wij ook als gemeente gaan opstarten”. Blijkbaar kunnen we voor hetzelfde doel (het vergroenen van tuinen) bij twee verschillende overheden een subsidie aanvragen……..waarom? Omdat klimaatadaptatie bijna dagelijkse kost is voor mij, besloot ik aan mijn vrouw te vragen of zij mij op basis van dit artikel kon vertellen bij wie zij subsidie aan zou vragen als we dit jaar onze tuin willen vergroenen. In eerste instantie keek zij mij vragend aan, maar dat kwam omdat wij onze tuin dit voorjaar al hebben aangepakt. Na wat meer uitleg bleef het stil. Ze wist het antwoord niet. Om heel eerlijk te zijn weet ik zelf het antwoord ook niet...

Lees het volledige artikel op: http://www.herautonline.nl