Energie en Wonen

Om het over energie te kunnen hebben, is het handig om je iets voor te kunnen stellen bij de eenheid waarin we een energiehoeveelheid vaak weergeven; de ‘Joule’. Met 1 Joule kunnen we 1 kilo suiker 10 centimeter optillen. Met 1 MegaJoule (dat is 1 miljoen Joules) kan je een auto van 1000 kilo 100 meter optillen! Als je deze auto vervolgens laat vallen, geeft dat een idee van hoeveel 1 MJ (1 miljoen Joules) kan aanrichten. 

Wist je dat een gemiddeld huishouden in Lansingerland 1560 kubieke meter aardgas verbruikt per jaar? Dat is per dag ongeveer 135 MJ! Dat zijn zoveel auto’s dat we misschien beter in stadsbussen kunnen denken, die zijn tien keer zo zwaar. Je kunt met deze hoeveelheid energie dus 13,5 stadsbussen op een hoogte van 100 m tillen (en weer laten vallen) en dat elke dag opnieuw….  Het grootste gedeelte hiervan, namelijk 120 MJ wordt gebruikt voor de verwarming (die vooral van oktober tot en met april gebruikt zal worden), de resterende 15 MJ is voor het maken van warm water. Je kunt de vuistregel hanteren dat je met een waterbesparende douchekop ongeveer 1 MJ per minuut verbruikt.

Naast aardgas, verbruikt een gemiddeld huishouden ook elektriciteit, zo’n 3500 kWh (kilo Watt uur) per jaar. Één kWh is net zoveel als 3,6 MJ zodat je er vanuit kunt gaan dat er gemiddeld 10 kWh = 36 MJ per dag nodig is. Dit lijkt een stuk minder dan het gasverbruik, maar dat is helaas schijn! Uit het stopcontact komt slechts 43% van de energie die er voor nodig is geweest om het te maken. Het grootste verlies vindt plaats bij de centrale waar ongeveer de helft van de energie als warmte verdwijnt in de lucht en/of het water. De andere 7% wordt verloren tijdens het transport. Aan de poort van de elektriciteitscentrale verbruiken we dus zo’n 84 MJ per dag. 

                             

Samengevat komen er via onze energieleverancier 22 stadsbussen per dag op een hoogte van 100 m door onze netaansluiting. Wil je weten hoe we de rest van de 50 stadsbussen per dag binnen krijgen of hoe we ze drastisch kunnen verminderen? Volg ons dan op Facebook onder Lansingerland Samen Duurzaam! 

Drie tips om energie te besparen:

  • Zet de retourtemperatuur van de CV op 55 graden of lager. Boven deze temperatuur condenseert de waterdamp uit de rookgassen niet op de retour en heb je in plaats van een HR109 ketel (dit betekent 109% rendement op de onderste verbrandingswaarde van aardgas), een HR99 ketel. Dit scheelt dus 10% en dat is ruim 1 stadsbus!
 
  • Ventileer! Ook al lijkt dit tegenstrijdig (er komt immers koude lucht binnen), niets is minder waar. Buitenlucht is gemiddeld 10 graden en 80% relatieve vochtigheid. Dit bevat 6 gram water per kg lucht. In een slecht geventileerd huis, is de relatieve vochtigheid makkelijk 70%. Bij een temperatuur van 20 graden is het vochtgehalte dan 10 gram per kilogram lucht (bij 22 graden zelfs 12). Het kost dus meer energie om het warm te stoken. Ventileren scheelt minimaal 10% en dat is weer een stadsbus.
 
  • Ga op sluiptocht! Zet alle sluipverbruikers uit zoals bijvoorbeeld opladers, splitters, standby, trafo’s van verlichting en koffieapparaten. Wij hadden een sluipverbruik van 100W (bijna 1 bus per dag) en hebben daar met een zogenaamde energieverbruiksmanager (zie energieverbruiksmanagers.nl voor een onafhankelijk overzicht) ruim 25% op kunnen besparen door het inzicht dat die ons gaf. Zo bleek in onze werkkamer zo’n 20 W te besparen te zijn door een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar tussen de computers, printer, internetswitch en monitors te zetten. In de meterkast konden we besparen door de wifi ’s nachts uit te zetten en in de rest van het huis door de wasmachine en koffieapparaat uit het stopcontact te halen na gebruik. Toch weer een kwart stadsbus per dag!
              www.energieverbruiksmanagers.nl

 

Energie uit eigen gemeente

Vanaf 2017 hebben we binnen de gemeente Lansingerland onze eigen energie cooperatie Nieuwe Lansinger Stroom. U kunt als inwoner van de gemeente Lansingerland lid worden en zo meewerken aan lokale energiewinning en aan besparingen op het gebied van energie. De cooperatie start verschillende projecten op, van een collectief zonnepanelen dak tot het exploiteren van een windmolen. Ook heeft de cooperatie in samenwerking met de gemeente het Energieloket gelanceerd. Via het Energieloket kunt u contact opnemen met een energiecoach die samen met u energiebesparende maatregelen kan doorspreken voor u thuis. Op deze manier kan de energiecoach al uw vragen beantwoorden over het besparen van energie. 

  • Wilt u contact met een energiecoach? Ga dan naar:

             www.energieloketlansingerland.nl

  • Kunt u zelf geen zonnepanelen kwijt op uw dak, maar wilt u wel zelf stroom opwekken via zonnepanelen? Ga dan naar:

            www.nieuwelansingerstroom.nl

  • Wilt u lid worden van de energie cooperatie Nieuwe Lansinger Stroom? Ga dan naar:

             www.nieuwelansingerstroom.nl

12 november 2018

Inschrijving eerste collectieve zonnedak is gestart!

De cooperatie Nieuwe Lansinger Stroom lanceert het eerste zonnedak waar iedereen aan mee kan doen! Lansingerlanders en buurtgenoten kunnen meedoen met het zonnestroomproject op het dak van de verwerkingsloods van Paprikateler firma Persoon in Bleiswijk. Er worden 976 panelen geïnstalleerd. Als Lansingerlander of buurtgenoot kun je deelnemen aan dit project. Je investeert in één of meerdere zonnepanelen waarvoor je een leuk rendement ontvangt. Bovendien, en misschien is dat wel het belangrijkste, draag je bij aan duurzame energie in deze gemeente.

De kernpunten zijn:

  • Inwoners met een postcode die begint met 2641, 2642, 2651, 2652, 2661, 2662, 2665, 2718, 2719, 3045, 3046 of 3053 kunnen meedoen.
  • Een aandeel (zonnepaneel) kost € 260,-
  • De verwachte opbrengst is 225-230 kWH per paneel per jaar
  • Het verwachte rendement is 6,2%

Voor meer informatie ga naar: www.nieuwelansingerstroom.nl

Ga op sluip(energie)tocht door je huis

Heraut, 24 januari 2018

"Mijn naam is Martine van der Post en gek op energiebesparen. Dat doe ik al jaren in de industrie en thuis en daar schrijf ik graag over op ons mooie platform lansingerlandsamenduurzaam.nl."

Lees het volledige artikel: www.herautonline.nl