Energie en Wonen

Om het over energie te kunnen hebben, is het handig om je iets voor te kunnen stellen bij de eenheid waarin we een energiehoeveelheid vaak weergeven; de ‘Joule’. Met 1 Joule kunnen we 1 kilo suiker 10 centimeter optillen. Met 1 MegaJoule (dat is 1 miljoen Joules) kan je een auto van 1000 kilo 100 meter optillen! Als je deze auto vervolgens laat vallen, geeft dat een idee van hoeveel 1 MJ (1 miljoen Joules) kan aanrichten. 

Wist je dat een gemiddeld huishouden in Lansingerland 1560 kubieke meter aardgas verbruikt per jaar? Dat is per dag ongeveer 135 MJ! Dat zijn zoveel auto’s dat we misschien beter in stadsbussen kunnen denken, die zijn tien keer zo zwaar. Je kunt met deze hoeveelheid energie dus 13,5 stadsbussen op een hoogte van 100 m tillen (en weer laten vallen) en dat elke dag opnieuw….  Het grootste gedeelte hiervan, namelijk 120 MJ wordt gebruikt voor de verwarming (die vooral van oktober tot en met april gebruikt zal worden), de resterende 15 MJ is voor het maken van warm water. Je kunt de vuistregel hanteren dat je met een waterbesparende douchekop ongeveer 1 MJ per minuut verbruikt.

Naast aardgas, verbruikt een gemiddeld huishouden ook elektriciteit, zo’n 3500 kWh (kilo Watt uur) per jaar. Één kWh is net zoveel als 3,6 MJ zodat je er vanuit kunt gaan dat er gemiddeld 10 kWh = 36 MJ per dag nodig is. Dit lijkt een stuk minder dan het gasverbruik, maar dat is helaas schijn! Uit het stopcontact komt slechts 43% van de energie die er voor nodig is geweest om het te maken. Het grootste verlies vindt plaats bij de centrale waar ongeveer de helft van de energie als warmte verdwijnt in de lucht en/of het water. De andere 7% wordt verloren tijdens het transport. Aan de poort van de elektriciteitscentrale verbruiken we dus zo’n 84 MJ per dag. 

                             

Samengevat komen er via onze energieleverancier 22 stadsbussen per dag op een hoogte van 100 m door onze netaansluiting. Wil je weten hoe we de rest van de 50 stadsbussen per dag binnen krijgen of hoe we ze drastisch kunnen verminderen? Volg ons dan op Facebook onder Lansingerland Samen Duurzaam! 

Drie tips om energie te besparen:

  • Zet de retourtemperatuur van de CV op 55 graden of lager. Boven deze temperatuur condenseert de waterdamp uit de rookgassen niet op de retour en heb je in plaats van een HR109 ketel (dit betekent 109% rendement op de onderste verbrandingswaarde van aardgas), een HR99 ketel. Dit scheelt dus 10% en dat is ruim 1 stadsbus!
 
  • Ventileer! Ook al lijkt dit tegenstrijdig (er komt immers koude lucht binnen), niets is minder waar. Buitenlucht is gemiddeld 10 graden en 80% relatieve vochtigheid. Dit bevat 6 gram water per kg lucht. In een slecht geventileerd huis, is de relatieve vochtigheid makkelijk 70%. Bij een temperatuur van 20 graden is het vochtgehalte dan 10 gram per kilogram lucht (bij 22 graden zelfs 12). Het kost dus meer energie om het warm te stoken. Ventileren scheelt minimaal 10% en dat is weer een stadsbus.
 
  • Ga op sluiptocht! Zet alle sluipverbruikers uit zoals bijvoorbeeld opladers, splitters, standby, trafo’s van verlichting en koffieapparaten. Wij hadden een sluipverbruik van 100W (bijna 1 bus per dag) en hebben daar met een zogenaamde energieverbruiksmanager (zie energieverbruiksmanagers.nl voor een onafhankelijk overzicht) ruim 25% op kunnen besparen door het inzicht dat die ons gaf. Zo bleek in onze werkkamer zo’n 20 W te besparen te zijn door een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar tussen de computers, printer, internetswitch en monitors te zetten. In de meterkast konden we besparen door de wifi ’s nachts uit te zetten en in de rest van het huis door de wasmachine en koffieapparaat uit het stopcontact te halen na gebruik. Toch weer een kwart stadsbus per dag!
              www.energieverbruiksmanagers.nl

 

2e Lansinger Energie Markt op 27 september


Op donderdagavond 27 september 2018 organiseren Nieuwe Lansinger Stroom en de gemeente Lansingerland de tweede editie van de Lansinger Energie Markt. Wethouder Albert Abee en voorzitter van Nieuwe Lansinger Stroom Menno van der Woude openen samen deze markt. De markt vorig jaar was een groot succes met een opkomst van zo’n 200 bezoekers, die positieve reacties lieten horen. De markt geeft u een breed overzicht wat er allemaal mogelijk is om energie te besparen en zelf energie op te wekken. Een stimulans die hard nodig is om in 2050 klimaatneutraal te zijn als gemeente.

Op de markt staan organisaties en bedrijven die informatie geven over bijvoorbeeld woningisolatie, zuinige verlichting, warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden en laadpalen. Ook lanceren wij dit jaar het Energieloket met de Energiecoaches, opgezet vanuit energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom. Een Energieloket is een website waar inwoners alle informatie over groene energie op lokaal niveau kunnen vinden. De Energiecoaches komen bij de mensen thuis om samen met de bewoners te kijken naar mogelijkheden voor het verduurzamen van hun woning. 

U bent van harte uitgenodigd!

Wat? Lansinger Energie Markt
Waar? Gemeentehuis Lansingerland, Tobias Asserlaan 1
Wanneer? Donderdag 27 september 2018
Hoe laat? Van 19.00 tot 21.30 uur 

Duurzaam en groen, samen gewoon doen!
  

 

Ga op sluip(energie)tocht door je huis

Heraut, 24 januari 2018

"Mijn naam is Martine van der Post en gek op energiebesparen. Dat doe ik al jaren in de industrie en thuis en daar schrijf ik graag over op ons mooie platform lansingerlandsamenduurzaam.nl."

Lees het volledige artikel: www.herautonline.nl