Afval en recycling

Afval scheiden levert veel op
Soms vragen we ons wel eens af: heeft afval scheiden wel zin? Ja! Afval scheiden levert namelijk veel op. Waardevolle materialen die in het afval zitten kunnen hergebruikt worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Dat is gunstig voor het milieu en ook voor jouw portemonnee: de afvalstoffenheffing van de gemeente kan omlaag. 

Een aantal leden van Lansingerland Samen Duurzaam brachten samen met de gemeente een bezoek aan de PMD-sorteerinstallatie van Suez in Rotterdam, hier hebben we met eigen ogen kunnen zien hoe het PMD-afval gesorteerd wordt en klaargemaakt voor recycle bedrijven. In deze installatie wordt voor ongeveer 70% van alle Nederlandse gemeenten het PMD-afval gescheiden. Wel meer dan 200.000 kg per dag…

  • Bekijk HIER een leuk filmpje over de PMD-sorteerinstallatie.
  • Wat voor afvaltype ben jij? Doe HIER de afvalquiz.
  • Eerste hulp bij afval scheiden. Download HIER het bewaarexemplaar voor thuis.

 

Minder afval
Om ervoor te zorgen dat ons aandeel in afval wereldwijd kleiner wordt, is het belangrijk dat al bij het ontwerp (van kleding, apparaten tot gebouwen) bedacht wordt hoe het afval ervan weer als nuttig product gebruikt kan worden. Dit gebeurt gelukkig steeds meer. Ook zelf kunnen we invloed uitoefenen om de berg afval te verminderen. Iedere dag produceren we namelijk per persoon zo'n anderhalve kilo afval. Tips om afval te verminderen:
 
  • Gebruik een nee-nee of nee-ja sticker, dat scheelt ongeveer 1.700 folders per jaar. Je kunt ze ook online zien!
  • Het is duidelijk dat kranten in de papierbak horen en glazen potjes in de glasbak. Maar in welke bak gooi je kristal, een kapotte cd of een lege chipszak? Op de Recyclemanager zie je waar welk afval thuishoort. Zo wordt afval scheiden makkelijk! (www.milieucentraal.nl)
  • 283 miljoen flesjes mineraalwater gaan er jaarlijks in Nederland doorheen. Voorkom afval en les je dorst met kraanwater. Is ook nog eens zo'n 210 keer goedkoper. (www.milieucentraal.nl)


    


 

 

 

Afval opruimen van een ander

Door Veronique Corjanus
 
In Lansingerland kom je het overal tegen: zwerfafval. Tot voor kort was mijn overtuiging dat de vervuiler het zelf moet opruimen en dat ik niet de zooi van iemand anders ging opruimen. Ik vond dat ik daar wel een punt had en dat ik gelijk had. Dat klonk wel opgeruimd maar zo voelde het niet. Elke dag zag ik weer het zwerfafval en elke dag ergerde ik me en elke dag dacht ik dat de ander het #*X?
Wat ik deed? Ik besloot dat ik me niet meer boos wilde voelen. Ik wilde me beter voelen; ik wilde me gelukkig voelen. En ik merkte dat ik gelukkig werd van een schone leefomgeving. Daarvoor moest ik mijn eigen overtuiging veranderen. Dat wat ik voor waar hield, was helemaal niet de waarheid. Ik kon wel vinden dat de Ander zijn eigen rommel moest opruimen MAAR het gebeurde niet. Wilde ik geluk of gelijk? Ik wilde geluk; ik wilde een schone planeet. Voor mijzelf, voor mijn geliefden, voor de dieren ach……voor iedereen. Ik fiets niet rond met een vuilniszak maar op mijn eigen dagelijkse routes pak ik zwerfafval op. En dat doe ik zonder de gedachte dat eigenlijk iemand anders dit zou moeten doen. Die overtuiging heb ik losgelaten. Ik hoef geen gelijk. Ik doe het met de gedachte dat ik gelukkig wordt van een schone planeet. 
 
Meer lezen?
Wil je geluk of gelijk? Een handboek voor emotionele vrijheid. Mandy Evans. Uitgeverij Nieuwe Dimensies 2005